Освежете се!
Поглезете се!

Помощ – пърхот!

Пърхотът представлява прекомерно отлюспване на кожни клетки от роговия слой на скалпа. При нормални обстоятелства, това отлюспване е почти невидимо. При определени условия, обаче, клетките могат да образуват видими люспи, така познати като пърхот.

Причините, които влияят за появата на пърхота могат да бъдат различни. Факторите, провокиращи образуването му включват свръх секреция на себум, възпаления по скалпа, гъбички. Важно е да се предприемат адекватни стъпки за отстраняване на проблема, тъй като в противен случай състоянието се развива до себореен дерматит, който може да обхване и други части на лицето.

Установено е, че мъжете са по-склонни към образуването на пърхот от жените, което е свързано с по-голямото производство на себум при тях. Също така се наблюдава и при индивиди с неврологични проблеми. Пърхотът е по-характерен  и в периода на пубертета и при по-младите хора и може да продължи до средна възраст.

Пърхотът причинява доста проблеми на тези, които са засегнати от него. Сърбежите, свързани със себорейния дерматит, водят до непрекъснато желание за чесане на скалпа, което от своя страна увеличава видимите следи от пърхота и затваря проблема в един кръг.

За да се контролира пърхотът е необходимо да се използва редовно шампоан против проблема. В много случаи това е и достатъчна мярка. При неповлияването на пърхота след тази мярка, е необходима консултацията с дерматолог. Какъвто и да е случаят обаче, не се ли отстрани проблемът, пърхотът преминава във фази – от сух към мазен, който не се ли отстрани навреме, води до косопад.

Шампоаните против пърхот отстраняват себума от скалпа, редуцират възпаленията и контролират разрастването на гъбичната инфекция. За пълна ефективност е необходимо по-продължително миене на косата с шампоан против пърхот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *